HAKAN CEYLAN, BREMEN MARATONU

Hakan Ceylan, Bremen Maratonu Röportajı
2 Ekim 2016

Ekibimizin maratoncu üyesi Hakan, Ekim başında, Bremen maratonunu koştu. Aslında kanatlanıp, uçtu demek daha doğru olur. Hatırlarsanız, Hakan ilk maratonunu 2016 Nisan ayında Viyana’da koşmuştu. Ancak 4 saatin altında bitiremediği için hayal kırıklığı yaşamıştı… Pes etmedi, bütün yaz, çok disiplinli bir şekilde hazırlandı ve tam 6 ay sonra tekrar bir maratonda koştu, hem de hedeflediği zamandan bile daha iyi koştu! Hakan, nasıl bu kadar kısa zamanda böyle müthiş bir başarıya imza attı, merak ettik, onunla kısa bir soru – cevap röportajı yaptık…

Soru : TeamRun.Bo

Tebrikler Hakan!

Bremen maratonu, bu yıl koştuğun 2. maratonundu, 3.37.59 ile dereceni 30 dakika kadar epey geliştirdin. Nasıl oldu, kısaca bahseder misin?

Cevap : Hakan

Aslında bu yıl sadece bir maraton koşmak vardı planımda ama Nisan ayında koşmuş olduğum Viyana maratonunda hedeflediğim sonuca ulaşamamıştım. Ama çok iyi biliyordum ki aslında daha iyisini yapabilirdim. Yine de, Viyana maratonu benim için iyi bir tecrübe oldu. Aynı yıl içinde sonbaharda tekrar bir maraton koşmaya karar verdim. Hedef zaman olarak kendime 3:45 belirledim ve bu hedefe ulaşabilmek için bir hazırlık programı ile calışmaya başladım.

Soru : TeamRun.Bo

Nasıl bir program ile ne kadar zamanda hazırlandın?

Cevap : Hakan

Önce internette uygun bir program bulmak amacı ile araştırma yaptım ve www.runnersworld.de sitesinde kendime uygun bulduğum bir programı seçtim. Program 12 haftalık bir hazırlık sürecini ön görüyordu. Programa başlama tarihi ile birlikte haftada dört kere antreman yaptım. Haftada 2 gün genelde 60-70 dakika arası koştum, bir gün interval antremanı ve son olarak da pazar günleri uzun mesafeli koşular vardı proğramda. Koştuğum en uzun mesafe 32k idi. Toplamda haftada 50-70k koşu antremanı yaptım.

Genelde programa sadık kaldığımı söylemek doğru olur, özelikle Pazar koşularını hiç aksatmadım. Sadece bazı hafta ici kosularını zaman eksikliginden dolayı pas gectim. O kadar da olsun artık. 😉

Soru : TeamRun.Bo

Bir sürü popüler başka maratonlar varken, neden Bremen maratonunu seçtin?

Cevap : Hakan

Öncelikle orta büyüklükte bir organizasyon olmasını istedim. Ayrıca parkurun düz olmasına da dikkat ettim. Seçenekler arasında Bremen parkurunun güzelliğinden de dolayı en cazip seçenek olarak geldi.

Soru : TeamRun.Bo

Maraton koşacaklara ne gibi tavsiyelerde bulunursun?

Cevap : Hakan

Maraton koşmak için sonbahar bana göre en uygun mevsim. Maratonu sürünerek bitirmek istemiyorsan ve hedefe ulaşmak istiyorsan kesinlikle bir hazırlık programına göre çalışıp düzenli bir şekilde antreman yapilmasini öneririm.

Soru : TeamRun.Bo

Nasıl beslendin? Yarış öncesi ve yarış sırasında?

Cevap : Hakan

Aslında yarış gününde beslenmem ile antrenmanlarda beslenmem arasında bir fark yoktu. Yarış sabahı her zamanki gibi müsli ile kahvaltı ettim, yarış esnasında da enerji jeli takviyesi aldım.

Soru : TeamRun.Bo

Şimdi hedefin nedir? Sırada hangi yarışlar var?

2016’nın  son yarışı 35k ile Cappadocia Ultra olacak. Yıllardır asfaltta koşuyorum, ama trail run benim için Team Run.Bo’ya katılmam ile birlikte, bu senenin yeni tecrübesi oldu. Cappadocia Ultra bakalım nasıl geçecek, heyecanla bekliyorum… Seneye ise Berlin maratonunu koşmayı Team Run.Bo’nun diğer üyeleriyle birlikte planlıyoruz. 2017 yarışları için ise henüz bir takvim yapmadık…