Umut Can Aslan, 2018 UTMB-CCC Öncesi RÖPORTAJI

Umut Can Aslan, 2018 UTMB-CCC Öncesi RÖPORTAJI
Umut Can, orta yaş ve üzerini görmeye alıştığımız ultra / patika camiasının tozlu ve çamurlu parkurlarının en genç üyelerinden biri.

Umut Can ile nerde, nasıl tanışmıştık, unutmak ne mümkün! 2017 Mart’ında, Alanya Ultra Trail yarışı için tesadüfen aynı uçakta idik, hatta uçağın Alanya’ya inmesiyle birlikte çaprazdan, arka koltuktan bir kafa uzanıvermişti! Sosyal medyanın işte bazen böyle güzellikleri oluyor. Hiç tanımadığın biri bile o an akrabanmış gibi oluveriyor… Sonra aramızdan ne sular seller aktı, fakat o gündür bugündür kardeşimiz gibi seviyoruz Umut Can’ı…

IMG-20180808-WA0048Umut Can, geçen yıl UTMB yarışlarından en kısası olan OCC’yı koşmuştu. Bu yıl da CCC’yi koşacak.

CCC nedir? = 101K +6.100m
1.900 yarışmacı 31.Ağustos’ta yerel saat ile 09:00’da Courmayeur’dan start alıyor. Şimdi bu röportajı bu yıl neden Umut Can ile yapıyoruz da defalarca UTMB organizasyonlarına katılmış biriyle değil. Sebebi var elbet. Umut Can’ın oldukça genç yaşında ultra koşmaya başlamasını önemsiyorum. Gururla izliyoruz, hedeflerini büyüttükçe yaşının çok ötesinde işler yapmasına, çalışma disiplinine. Sadece kendi yaşıtlarına değil, hepimize bir rol model Umut Can.

Ultra (42,195km üzeri) mesafeleri koşmak, hepimizin çok iyi bildiği gibi sağlam mental güç gerektiriyor. Bu kadar erken yaşta nasıl bir kafası var Umut Can’ın? Nerden bu çamurlu ve tozlu patikalara düştü? Şahsen çok merak ediyorum, tanıştığımız ilk günden beri.. Evet henüz yolun çok başında fakat Umut Can’ın hepimize örnek olacağı ve kendimizden de bir şeyler bulacağımızı umduğum röportajını yapmayı bu sebeple ve özellikle istedik.

Zaman su gibi akıp geçiverdi, işte bir yıl daha sonra, 2018 UTMB’ye son 10 gün kaldı! Bu yıl da izleyicisi olacağımız yılın en güzel organizasyonunun heyecanı şimdiden bizi bile sapasardı! UTMB organizasyonunda koşacak Türk yarışmacıların listesini röportaj sonuna ekledik. Başta Umut Can’a, koşacak herkese şimdiden çok başarılar! Şansınız yaver gitsin, Mont Blanc’ın zirvelerinden keyifle, kuş olup uçun!
Run.Bo Bike

– Soru: Team Run.Bo (T)
Seninle bu röportajı geçen yıl, sen 2017 UTMB OCC’sini koştuktan sonra yapacaktık. Fakat sonra araya trilyon tane şey girdi. Öncelikle senin sabrını test etmek istedik 🙂 tebrikler, başarıyla geçtin! Gerçi bütün OCC maceranı kendi bloguna bol fotoğraflı olarak taşıdın. Heyecanına ve tecrübelerine hepimizi ortak ettin. Fakat biz OCC’den daha çok seni merak ediyoruz.Umut Can kimdir? Spor hayatın nasıl başladı?

– Umut Can (U): Lise dönemlerimde yaklaşık olarak 100 kilo civarlarındaydım. Buna bir dur demek için başladım diyebilirim spor hayatıma. Öncelikli olarak boks, fitness ve kısa süreli koş yürü yaparak kilo vermeyi hedefledim ve başardım. Bunların peşi sıra koşuyu daha çok sevmeye başladım ve bunu geliştirmeye çalıştım. 2014 kasım ayında ilk ve tek asfalt maratonumu İstanbul’da koştum. 04:45 süre ile bitirdim. Bunun sonrasında Nisan ayında İznik Ultra 90k yarışına kaydolup o ortamı solumayı istedim ve beklenildiği gibi bitiremedim 🙂 Ama kendime söz verdim, bir gün bu patikalarda doya doya koşabileceğim diye ve çok üst derecelerde olmasa da tadını çıkartarak koşabiliyorum. Bunları yaparken 2 tane Half Ironman, 1 olimpik 1 sprint triathlon bitirdim.

İsteyenler için blog yazım:
https://hopefuljoggingworld.blogspot.com/2017/09/ultratrailmontblanc.html

T: Peki nasıl bulaştın bu tozlu patikalara?
U: 2015’di yanılmıyorsam, bu patikaların efsanelerinden Alper Dalkılıç, Elena Polyakova, Bahadır ve Nesrin İşsevenler Transgrancanaria yarışına gitmişlerdi. Onları takipteydim ve bir post çıkmıştım, çalıştınız çabaladınız şimdi emeklerinizin karşılığını alma vakti diye. Onları takip etmek ve Elena’nın 2015 Kapadokya Ultrada 110k Genel klasmanda birinci gelmesi beni etkilemişti ve kısaca büyüklerimi takip ederek bu işe gönül koydum.

T: Umut Can’ın 24 saati nasıl geçer? Antrenmana ne kadar vakit ayırıyorsun? Rutinde nasıl bir antrenman programın var?
U: Yaklaşık son 6 aydır yaşadığım kişisel sorunlardan dolayı kötü geçiyor diyebilirim daha yeni kendimi toparlayabildim. Haftalık antrenman sürem 10-15 saat arasında değişiklik gösteriyor, aylık km sayacım ise 270-300km arasında oluyor. Genellikle işe koşarak gidip geliyorum, toplamda 9 km civarı oluyor. Antrenman programıma göre bunu uzatabiliyorum. İzin günlerimi uzun antrenmanlarıma ayırıyorum, bu da yaklaşık 3 ila 5 saat arasından oluyor. İşe öğlen geldiğim zamanlarda sabahları 12-15 km arasında antrenmanlar yapıyorum. Erken çıktığım vakitlerde kendimi Kağıthane Hasbahçe stadında intervallerimi yaparken buluyorum 🙂

T: Bu yıl senin için sanki pek kolay geçmedi peki motivasyonunu geri buldun? Hepimiz iniş çıkışlar yaşıyoruz fakat gördüğümüz kadarıyla çok hızlı toparlanıyorsun. Anlatmak ister misin?
U: Ekim ayından sonra her şey benim için geri gitmeye başladı, büyük olmasa da ailevi sorunlar ve gelecek kaygısı düşünceleri motivasyonumu, gücümü her şeyimi sıfırlamıştı sanki. Değil koşmak, hareket etmek bile zor geliyordu, beynim bana oyunlar oynadı ve uzun bir süre bu mücadeleyi kaybettim. Bununla birlikte 8 kilo aldım ve bu da beni etkiledi. Sanki hiç başa çıkamayacak gibi hissetmeye başladım. Haziran başlarında durumun kötüye gittiğini anladım ve tekrardan koşmaya başladım. Yavaş yavaş, ilk defa koşuyormuş gibi ve tekrardan gücümü kazanmam uzun sürmedi. Küçük ve kısa antrenmanlarla kendimi toparlayarak önümdeki CCC macerasına kendimi hazırladım. Ne kadar yeteri antrenman ve uygun kilo da olamasam da en önemli faktörlerden olan beynimi buna hazırladım.

Her şey öncelikli olarak inanmakla başlar. Bizler insanız, en ufak bir şey nasıl motivasyonumuzu kırabiliyor, inancımızı kaybetmemize sebep oluyorsa aynı miniklikte bir şey de kendimize gelmemize yardımcı olabilir.

IMG-20180808-WA0056T: Geçen yıl OCC’den sonra bu yıl CCC koşuyorsun UTMB’de. Geçen yıl OCC’yi koştuktan sonra çok şey öğrendim diye yazmıştın. Neler öğrenmiştin?
U: Parkurda bir çok farklı duygu yaşanıyor. Hiç yabancı dilim olmasa da aynı inanç uğruna savaşan insanların bir şekilde anlaşabildiğini öğrendim, hissettim. Kendim için geliştirmem gereken yönlerimi keşfettim, yaptığım hatalardan eksiklerden ders çıkardım ve bunları hemen uygulayamasam da artık hayatıma dahil ettim. Parkurda disiplinli koordine ve düzenli olmayı hissettim bunları gerçek hayatıma da uygulamaya başladım.
Amaç zafere giden yolları meşrulaştırır fakat amaca giden zor da olsa doğru bir yol da vardır ve her ne kadar zor da olsa bu yolu seçmenin en doğru sonuç olabileceğini unutmayalım.

T: Peki bu yılın başına dönelim. Kura sana çıkınca, “eyvah!” mı dedin? Yoksa? 😉
U: Aslında gönlüm çıkmamasından yanaydı. Çünkü kendimi toparlayıp hazırlanabileceğimi düşünmüyordum ve bununla birlikte maddi olarak büyük bir yükün altına girmek istemiyordum ama gelen dert dermanıyla birlikte gelircesine kura çıktıktan sonra sponsorum ‘Türkiye’nin ödeme yöntemi troy’ oldu ve tüm masraflarım karşılandı. Eyvah! diyerek başlayan bu yolculuğum mutlu bir şekilde devam ediyor açıkçası.

T: Yarışın 31.Ağustos tarihinde. Sen ne zaman gidiyorsun? Ne kadar erken gitmeli? Yine Chamonix’de mi kalıyorsun?
U: Geçen sene hafta başından yani pazartesi gittiğimizde oldukça sakin bir gün geçirmiştik. Bunu baz olarak 28’sinde yani Salı günü orada olacağım, bu oldukça yeterli bir süre.  Tabii ki Chamonix’de kalıyorum, etkinlik alanına yaklaşık olarak 2km uzakta bir otelde olacağım. PTL ve UTMB dışındaki yarışlar farklı yerlerde başlasa da toplu bitiş alanı burada. Tüm etkinliğin ana merkezi burası!

T: Bize biraz organizasyon ortamını anlatır mısın?
U: Koşan tüm arkadaşlarımın görmesini içtenlikle istediğim bir yer. Öncelikli olarak etkinlik alanı olan Chamonix bir kayak kasabası. Bu sebepten ötürü spor bilinçliler ve sporu seviyorlar, bu bizler için büyük bir şey. Organizasyon olduğu hafta bir eczaneye gidip zorunlu olan ilk yardım malzemelerini istediğinizde hangi parkurda olduğunu sorup ona göre malzeme veriyorlar! Bu büyük bir şey !

Etkinlik genel olarak kusursuz işliyor diyebilirim, numara dağıtımı parkurlara göre günlere hatta saatlere ayrılmış durumda. Bu sayede yaklaşık 8bin koşucu hiçbir sorun yaşamadan kitlerine ulaşabiliyor.

Start alanları farklı noktalarda olduğu için sabah erken saatte büyük otobüsler ile önceden kayıt olurken size verilen biletler ile otobüslere biniyorsunuz ve ortalama 40 kişilik otobüsün içinde her ülkeden insan görebilmeniz mümkün. Bu an inanılmaz güzel!

Kontrol noktaları oldukça zengin içerikler ile dolu ve yemekten yarışta olduğunuzu unutabilirsiniz 🙂 Buna ek olarak bu noktalarda olan gönüllüler burada olabilmek için bildiğim kadarıyla eğitimlerden geçerek bu işi yapıyorlar.

Bitiş ve öncesindeki yaklaşık 3 km’den itibaren insanlar beklemeye başlıyorlar ki bu mükemmel ötesi bir duygu, anlatılmaz yaşanır denilen şey tam olarak bu! Ki zaten bitişin son 500 metresinde inanılmaz insan yoğunluğu oluyor ve herkes koşanları alkışlıyor destek oluyor.  Genel olarak organizasyon bu şekilde olumsuz olabilecek bir şey ile karşılaşmadım.

T: Geçen yıl Chamonix’de sosyal medyacı gibi çalıştın. O zaman çok merak etmiştik, internet bedava mıydı? 😉
U: Bildiğim kadarıyla meydanda Mc Donalds var onun orada bedava net mevcuttu fakat ben kendi tarifem üzerinden belli bir ücret ödeyerek hattımı kullanmaya devam ettim yani farklı bir deyişle her paylaşımım bir ücrete tabiiydi 🙂

T: Seni CCC’de neler bekliyor? Hedefin nedir? Hazır mısın?
U: Büyük bir bilinmezlik bekliyor diyebilirim. Öncelikli hedefim sağlıkla bitirebilmek. Yarışın 6-8 saatlik kısmı geceye denk gelecek ve yarışın ikinci yarısı yani yorgun olduğumuz zamana geliyor. Gece, yağmur gibi farklı ortamlar beni her zaman heycanlandırır ve koşmaya olan duygumu daha da arttırır ama ilk defa parkurda bu kadar uzun kalacağım, bir sürede büyük bir yorgunluğa sahip olacağım. Yukarıda da dediğim gibi yeteri kadar olmayan antrenman ve kendimce uygun olmayan kiloya rağmen hazırım! Diyorum ama her şey kısmet 🙂

T: Hangi malzemelerinle koşacaksın CCC’yi? Karar verdin mi?
U: Her şeyim şimdiden hazır fakat alt konusunda kararsızım, tayt ya da şort, bunun için bir süre daha bu malzemeler ile antrenman yapmam gerekiyor. Buna da karar verdikten sonra koşacak arkadaşlara fikir olması açısından malzeme paylaşımı yapacağım.

T: Kurların her saat değiştiği bir dönemdeyiz. Bu işin maliyeti belki her zamankine göre hassas bir konu… Toplamda ne kadar harcayacağını öngörüyorsun?
U: Ortalama konaklama ulaşım ve kayıt ücretim 850 EURO civarında oldu. Vize ücretim ve kişisel harcamalarım haricinde. Konaklama olarak yarış zamanı fiyatlar oldukça yükseliyor. 5 gece için kalacağım en uygun otele ödemem 370 EURO. Kur oranına göre hesapladığımızda bizim için pahalı bir organizasyon. Şehirde yemek masrafları da ortalama olarak, dışarıda yerseniz öğün başına 9-12 euro arasında değişiyor (Lüks Restronlar dışında).

T: Destekçilerinden bahsetmek ister misin?
U: Ana sponsorum: Türkiye’nin Ödeme Yöntemi troy. Ayrıca hem iş verenim hem de yarışlarımda her zaman yanımda olan şirketim ve ailem Under Armour! Sizler iyi ki varsınız TEŞEKKÜRLER!

T: Peki zırdeli misin yoksa cesur mu? Biz karar veremedik hala hangisi olduğuna. Bir açıklık getirir misin? Neden bu kadar koşuyorsun?! 😉
U: Cesur olabilmek için sizce de deli olmak gerekmiyor mu bazen? Ben her iki özelliğe de sahibim. Bebek sahilde 0 hatta deniz seviyesi altında rakımlarda antrenmanlar yaparak 2-3 bin mesafe irtifalı yarışlara gidiyorum! Ormanlarda, dağlarda koşmak bana dünyanın güzelliğini gösteriyor. Ne kadar uzun koşarsam aynı oranda vücudumun kapasitesini öğreniyorum ve her seferinde bunu arttırabilmek için farklı aksiyonlar alma gereği duyuyorum.

T: Pek çok kişinin hayal ettiğini sen zaten çoktan başardın, CCC’den sonraki hedefin nedir?
U: Medium mesafeler olarak geçen 43-70K arası olan mesafeler için kendimi geliştirmek istiyorum. Ve en büyük hayallerimden birisi bir gün 100 mil koşabilmek. Önümüzdeki 2-3 sene bana neler gösterecek, sabırsızlıkla beklemekteyim!

Son Söz: Team Run.Bo
Teşekkürler Umut Can! UTMB sonrası tekrar bir röportaj yapalım, fakat bu sefer 1 yıl beklemeyelim, olur mu? 😉 Başarılar tekrar!

Bu yıl Türkiye’den 49 sporcu UTMB’nin 5 farklı yarış katagorisinde start alacak. Yarışmacı listesi ve bib numaraları aşağıdaki gibidir.
Başarılaaaar TR!

UTMB® 8 kişi
325 DALKILIC Alper
2105 GULER Tolga
1175 KARA Firat
1874 OKTEM Ozgur
310 POLYAKOVA Elena
2908 SARBAN Sezgin
1652 ŞENGÜL Mehmet Adem
2320 TILGEL Hakan

CCC® 16 kişi
4571 ACIKGOZ Gurkan
5091 BILGIN Kaan
3604 ÇELIK Seda Nur
3784 COSKUN Cevdet
3511 DUMAN Derya
5635 ERAVCI Ibrahim
4658 KAPLAN Furkan
3312 KAR Faruk
5253 KIRALI Serhat
5446 KOCAMAN Fatih
5791 KUKUL Kemal
5385 SATIR Tanzer
5733 TEMIZ Umut Can
3720 TETIK Ozgur
4355 TOKBAS Yonca
4539 YÖRÜK Alp

TDS® 3kişi
7065 ARTAM Can
8165 SERTCELIK Asli Serife
7830 YAVAS Onur

OCC 16 kişi
10083 ARSLAN Ahmet
10991 AYDIN Meltem
10354 CELIKBAS Aykut
11725 CETIN Alperen
11585 COSKUN Tarik Ali
11149 CURAN Erdal Mahir
11503 DALAR Levent
11095 ERSAHIN Senem
10387 İNAK Kamil
10364 KAYA Berk
11286 KOCAK Dilem
11637 KOSE Ozcan
11778 KURDESOGLU Batuhan
11710 LEFLEF Ali
11365 TURAN Cenk Kasim
11649 TÜZÜNER Acar

MCC 6 kişi
14131 ERTEN Acelya
13927 HALILOGLU Can
13782 OZBAS Gulcin
13731 TETIK Tugba
13614 YASAR Utkuer
14180 YAYAK Onur Yigit

Toplam 49 kişi