Ephesus Short Trail 42K

http://www.efesultra.org/
18 Mart 2023/Selçuk, İzmir
Yazan: Mehmet Döner

Dikkatli takipçi çok iyi bilir ki, her yıl sezonu geleneksel olarak Şubat ayında Manavgat Ultra ile açardık. 2021’in Temmuz’unda bütün Manavgat’ın yeşil güzellikleri büyük bir yangında kül oldu. Yerine Manavgat’a 70K uzağındaki hala büyüleyici kalabilmeyi başarmış Köprülü Kanyon merkezli St Paul Trail yarışına gittik. Her şey o kadar güzel, rüya gibi geçti ki. Sonra mutlu anılarla ve yeni planlarla 5 Şubat Pazar akşamı evlerimize döndük. Pazartesi sabahına doğru henüz gün ağarmamışken Kahramanmaraş depremi oldu. Yine alt üst olduk. Günlerce ağladık, hayat yine planladığımızı değil bildiğini yapmıştı. Travma o kadar, ama o kadar büyüktü ki, o güzel St Paul sanki bir asır öncesinde kalmıştı, o güzellikleri yaşamış olmak bile bir suç gibi binmişti üzerimize, herhangi bir şey yazmak, paylaşmak içimizden gelmedi. Seneye ilk yarış raporumuz St Paul’den olacak, şimdiden not düşelim buraya da.

Sonra derken, doğal olarak gündemimiz değişti, yarışlar bir bir iptal oldu. Mart başı gibi daha bir kendimize gelmeye başladık. Pek çok kişi için de sezon açılışı Efes’te oldu.

Bu yıl patika yarış sayılarında ciddi bir artış var. Yine de Efes, her yıl istikrarlı olarak daha da büyüyen bir organizasyonla 1500’ü aşkın koşucuyu, baharın ilk günlerinde Efes patikaları ile buluşturuyor. Bu kadar yoğun katılımın olduğu bir yarışın raporunun hala Run.bo sayfalarında olmaması büyük eksikti.

Mehmet’i 2. kez konuk yazar olarak sayfaya taşıyoruz. İlk yarış raporunu biraz zorlamayla bizim için ilk 100 milini koştuğunda kaleme almıştı. 🙂 Ne mutlu ki başlattığımız hareket ile Mehmet yarış notlarını kendiliğinden tarihe not düşer oldu. Daha pek çok yazısının devamı olacağının habercisi Efes raporu, huzurlarınızda.

Team Run.BO

2022 yılı kapanışını İDA 38K parkuru ile yaptım. Yaklaşık 4 ay sonra 2023 sezon açılışını Efes Ultra 42K parkurunda yaptım. Bu süre içerisinde ne kadar antrenman kesmemiş olsam da yarışmamış olmanın verdiği bir tedirginlik ve üzerine yaşamış olduğumuz deprem iyice motivasyonumu düşürmüştü. Bir Adıyaman’lı olarak Limit Sensin ekibinin yarış gelirini deprem bölgesine bağışladığını öğrenmem üzerine, ben de başta Adıyaman ve diğer 10 ilimiz için motive olup kayıtlı olduğum 27K parkurundan 42K’ya geçtim. Koşu, Cumartesi sabahı idi, Cuma gününden gidip koşu kitimi aldım ( bu yıl harika bir t-shirt yapmışlar onu belirtmeden edemeyeceğim 😊 )

Yarıştan önceki akşam Dyt. Ayşegül Yavuz’un önerisiyle her daim destekçim OMİNAL’in yaptığı bir büyük tabak sade makarnayı üzerine koyduğum bir miktar tavuk ile yedim.

Yarışta giyeceklerimi ve koşu çantamı hazırladıktan sonra sabah saat 05:30’da İzmir’den Selçuk’a gitmek için uyanmak üzere saat 22:30 civarında uyudum.

Sabah küçük 2 tane kanepe ekmeğinin arasına beyaz peynir koyarak yedim.

Çantada neler vardı diye merak edenleriniz olmuştur. Aslında çok fazla birşey koymadım. 600ml 2 flask su mataram. 3 tane 15. 25. Ve 35. kilometrelerde kullanmak üzere GU Strawberry & Kiwi enerji jeli (jel tedariği için Duygu’ya teşekkürler), 1 tane Mixmey ve tabii ki zorunlu malzemeler.

** Daha önce antrenmanda denemediğiniz hiçbir yiyecek ve takviyeyi yarışta kullanmayın.

42k parkuru için CP noktalarını ve mevsim koşullarını düşünürsek belki kimimiz için 2 dolu su matarası gereksiz ağırlık olarak görülebilir. Mataralardan bir tanesini doldurup, CP noktalarında tek matara doldurularak yarışa devam edilebilinir, bu da ağırlık tasarrufu olabilir, fakat bu mesafe için CP noktalarında acil bir durum olmadığı sürece durmayı planlamadığımdan 2 matarayı da doldurarak start aldım. Yarışta su içmek için susamayı beklemeyin. İçtiğimiz suyun metabolizmaya etkisi yaklaşık 10 dk sürüyor. Ben susamadan her 1-2 k da bir miktar su içerek koşuyorum. 1.2 lt su parkurda yetti. Planladığım gibi jelleri de kullanarak CP noktalarında durmadan yarışı tamamladım.

Her ne kadar organizasyon işaretlemeyi sık yapsa da parkurun bir kısmını daha önce koşmuş ve biliyor olmama rağmen saatime rota yüklemeyi alışkanlık haline getirdim. Hava şartları ya da köylüler, çocuklar zaman zaman işaretleri sökebiliyor. Ya da bir an yarışa konsantreyken dalgınlığınıza gelip parkuru karıştırabiliyoruz. Bu mesafelerdeki hızlı parkurlarda daha sık olabiliyor. Bu noktada saat devreye giriyor ve rotadan çıktınız uyarısı veriyor. Herkeste GPS’li saat olmayabilir ya da bazı saatlere rota yüklenmeyebilir. Bu noktada cep telefonunuzdan takip edebilirsiniz, o da mümkün değilse işaret takip ederken her zaman ileriye bakmanızı tavsiye ediyorum. Bir sonraki işareti göremeyebilirsiniz. Kopmuş yada uçmuş olabilir ama ileri bakarsanız sonraki işaretleri görmeniz mümkün. Bu da benden size bir tüyo. 😉

Benim koştuğum 42k parkuru için parkur işaretlemesi oldukça başarılıydı. Teşekkürler Limit Sensin.

Bu sene start 07:00 de Karpoza meydanından verildi. 120k, 61k ve 42k aynı anda start aldığı için coşkulu, güzel bir start oldu. Fakat hedef yarışınız ise kalabalık startlarda mümkün olduğunca önlerden başlamanız gerekiyor. Aksi halde önünüzdeki koşucuları geçmeniz bir hayli zaman alabilir.

Yarış, start koridorunun ardından çok kısa bir yokuş ile başlıyor. Yarışa önlerde güçlü başlamış olsam da yaklaşık 300-400 metre sonra problem yaşamadıkları sürece çok hızlı çıkan Romen 2 koşucunun 1. ve 2. geleceklerini öngördüm. Onlara tutunmak yerine kendi tempomu korumaya karar verdim.

İlk 15K nispeten düz olan parkuru ortalama 4:20 pace ile geçtim. 13-14K’larda Pamucak sahilinde kumda koşuyoruz. Daha önceki senelerde zorlayıcı olan kum zemin bu sene daha stabil olduğundan daha rahat koştum. Kumda koşmak kolay değildir. Bir tüyo da burada vermek istiyorum. Denize yakın ıslak kum her zaman daha koşulabilirdir. Pamucak sahilinden çıktıktan sonra yaklaşık 1K daha düz koşuyor ve Meryem Ana’ya tırmanmaya başlıyoruz. Bu çıkış 15. km den başlıyor ve 24. 25. km’lere kadar 9K kadar sürüyor. Bu aradaki km geçişlerim 5 – 6:10 pace arası değişken. Kısa yürüyüşlerle kendimi dinlendirdiğim zamanlar da oluyor.

Meryem Ana’ya çıkan, hep bahsedilen son çıkış aslında korkutulduğu gibi bir çıkış değil. Bu tırmanış yaklaşık 100-150 metre bir mesafe. Zaten burayı bir çoğumuz yürüyerek çıkıyoruz. Ben de öyle yapıyorum. Daha sonra yaklaşık 7K Meryem Ana’dan inişe geçtik ve son 6K daha düz bir parkurda ilerleyerek toplam 41K çıkan parkuru tamamlıyorum.

Start’tan son 6-7K’ya kadar genel sıralamamı korudum ve 6. olarak ilerledim. 27K civarında arkamdaki sporcuyu gördükten sonra tempomu kontrollü bir şekilde bir miktar arttırdım. Arkamdan kovalayanın Tolga olduğunu finish’te öğrendim. Tolga’dan kaçarken son 6K’da önümdeki 2 sporcuyu da yakalayıp geçtim ve 3 saat 13 dakikada (ort. 4:45 pace ) parkuru genel 4 kategoride 1. olarak bitirdim.

Ayakkabı olarak Salomon Pulsar Pro Trail kullandım. Alışkın olduğum ve agresif bir trail ayakkabı olmadığından benim için doğru bir seçim oldu. Parkurun çoğunluğu yangın yolu olduğudan yol ayakkabısıyla koşulabilir bir parkur.

Şort, t-shirt, rüzgarlık ile start aldım. Sabah biraz serin olduğundan rüzgarlığı çantamın üzerinden giyinmiştim. Yaklaşık 40 dk sonra havanın ısınmasıyla ve parkurda antrenörüm Mahmut Yavuz’un uyarısıyla rüzgarlığı çıkarıp devam ettim. Rüzgarlığı çantanın üzerinden giymek ihtiyaç kalmadığında kolay çıkarılabilmesi açısından avantaj sağlayacaktır.

Daha önce antrenmanda denemediğiniz hiçbir ekipmanı hedef yarışınızda denemeyin. Sadece ayakkabı değil şort, t-shirt, koşu çantası, free belt gibi ekipmanlar için de geçerli.

Mart ayında Selçuk’un doğasında, çiçek açmış şeftali ağaçlarının arasından, papatya ve gelinciklerle dolu yollardan Selçuk antik kentinin güzelliklerini görerek koşmak ayrıca bir keyif.

🙏 Gelirinin deprem bölgesine aktarılmasına karar veren ve bu güzel organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen öncelikle Alicem Aktaş ve bütün Limit Sensin ekibine,

🙏 Antrenman programı ve desteğini eksik etmeyen antrenörüm Mahmut Yavuz ve beslenme önerileriyle eşi Ayşegül Yavuz’a,

🙏 Başta hep yanımda olan Ominal, Duygu ve Serpil olmak üzere beni destekleyen, inanan, tebrik eden bütün koşu gruplarından koşucu dostlarıma,

🙏 Hep harika anonslarıyla beni mutlu ve motive eden sunucu dostumuz Ayşe’ye.

TEŞEKKÜRLER, HEPİNİZ İYİ Kİ VARSINIZ 🙏


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir