Turkey Backyard Ultra 2023

25 Mart 2023, Urla-İzmir
Yazan: Kutluhan Doğan

Bir başarı hikayesi daha karşınızda.
Kutluhan’ın hikayesinin morbid obozite tanısı ile 132 kilodan başladığını gerçekten hiç bilmiyorduk. Sadece bir kaç yıl içinde bir ultra maratoncuya dönüşme, hatta Backyard gibi hem mental hem fiziksel zorlayıcı bir yarışta 200K’lere yaklaşabileceğimi kim hayal edebilirdi ki? Daha çok kişiye, başkalarına da ilham olsun Kutluhan, daha çok insanı koşu dönüştürsün.

Bu yıl Backyard bazı sürprizler yaşattı bizlere. Sonu baştan yazıp spoiler vermiş gibi olmayalım, neler oldu? bir özeti de tarihe not düşelim diye en alta ekleyelim.
Team Run.BO

Koşuya başladığım ilk günden bu yana hep limitlerimi merak etmişimdir. İlk yarı maratonumu koştuğumda acaba ultra maraton mesafelerini nasıl koşuyorlar? diye hayranlık ile düşünürdüm.
Daha sonra 2019 yılında ilk ultra maraton yarışım olan İznik Ultra 55 K parkuruna kayıt oldum ve heyecan ile yarış gününü beklemeye başladım. Aklımda tek bir hedef vardı, cut-off sınırına kalmadan yarışı bitirmek. Yarıştan 1 dün önce 100 mil startını izlemeye gitmiştim. Benim için hayal bile edilemeyecek bir mesafeydi, start verilip koşucuların gurur ile önümüzden geçişini izledikten sonra “derslerime iyi çalışırsam ben de bir gün o startta kendime yer bulabilirim” demiştim 😊 Galiba derslerime iyi çalıştım ve 2020-2021-2022 yıllarında arka arkaya 3 defa Tuz Gölü’nde 100 mil koşma fırsatı buldum ve belki siz bu satırları okurken 14 Nisan tarihinde İznik Ultra 100 mil parkurunda koşmuş/koşuyor olacağım.

100 mil mesafelerini koştuktan sonra bunun daha uzunu olmalı arayışı içinde kendimi Backyard Ultra’da buldum. 2023 yarış planı içine aldığım Backyard Ultra’nın hazırlıklarına antrenörüm İlker Yıldırım ile 22 Kasım 2022 tarihinde başladık. Geçen yılların aksine daha düşük bir hacim ile hazırlanmayı tercih ettik. Daha önce katıldığım 100 mil yarışlarına haftalık 110/120 K hacim ile hazırlanırken bu yarışa max 85 K hacim görerek hazırlandım. Hafta içi 2 interval , 1 tepe, hafta sonu arazi olmak üzere ilerledik. Sadece yarışa 2 hafta kala 6 K 145 m kazanımla bir parkurda yarış simülasyonu yapmak için 60 K uzun antrenman yaptım. Bu antrenmanda 3-4 dk içinde yeme/içme provası yaparak yarış günü beslenmesinin temeline karar verdim.

23 Mart tarihinde Ankara’dan yola çıkarak İzmir’de 1 gün istirahat ederek yarışa katılacaktım. Yarıştan önceki günü hazırlık ile geçirdim. Öğlen saatlerinde parkuru ve alanı gözden geçirmek üzere alana gittim. Tamamen kendi imkanlarımız ile sürdüreceğimiz bir yarış olduğu için start noktasına çok uzak olmayan bir noktaya CP noktamı kurdum ve eve dönerek yarış saatini beklemeye başladım.

24 Mart tarihinde 08:30 gibi alanda oldum ve yarış öncesi son kontrolleri yapmaya başladım. Yarışta giyeceğim kıyafetleri bir valizde, paketli atıştırmalıklar bir kutuda, su-soda gibi içecekler buz çantalarında, alana yerleştim. Planımda sıvı olarak su-soda-ayran-kola- wup carb3, katı  gıda olarak peynir-ekmek-tuzlu fıstık-hurma ve wup jel, sıcak olarak makarna ve çorba tüketmek vardı.

Ve beklenen saat geldi ve 10:00’da ilk start verildi. Parkuru tam olarak kestiremediğim için ilk tur biraz keşif amaçlıydı 48 Dk bir zamanda geldim ve biraz daha yavaşlayarak ilerlemenin daha sağlıklı olacağını düşündüm. 2. Turdan itibaren her turu ortalama 50 Dk civarı gelmeye başladım. Dinlenme süresi içerisinde ayaklarımı uzatıp, takviyelerimi alıp yeni tura başlıyordum. 11. tur itibarı ile artık hava kararmıştı, gündüze göre hava oldukça soğuktu. CP çıkışı durmanın da verdiği etki ile çok üşüyordum ve tepeyi aşar aşmaz koşmaya başlayıp ısınıyordum. Gecenin ilerlemesi ile birlikte ilk turdan beri beraber ilerlediğimiz Ahmet Şahinöz ile birlikte Alper Dalkılıç ve Savaş Lütfi Kara’nın temposuna uyup onlar ile birlikte gitme kararı alıyoruz. Gece işler güzel gidiyordu, sadece saat 04:00-07:00 arasındaki turlarda hava iyice soğumuş, çiğin etkisi ile bastığımız toprak ayaklarımızın altına yapışarak yük olmuştu. Güneşin doğması ile bu sorunlardan kurtulduk ve ilk hedef olan 24 saat hedefine çok yaklaştık.

2. gün başlamıştı, artık yeniden kısa kollu kıyafetlere geçiş yapmış ve ortalama 53 Dk ile turları geçiyordum. Ve mücadele ilk meyvesini vermişti, 24. Saat 100 mil hedefi tamamdı, bu turdan sonra atacağım her tur benim için en uzun koşulan mesafeyi bir adım öteye taşımak olacaktı. 24. Turdan sonra kopmalar başlıyordu. 27. Tura çıkarken 5 kişi kalmıştık. 27. Turu 53 dk bir sürede geldim ama fark ettim ki uzun süredir tuz, su ve katı gıda alımlarını aksatmıştım, bunları acilen toparlamam lazımdı. 28. Tura çıkarken aslında sonun başlangıcını kendi ellerim ile hazırlamıştım. Tura yanıma su-elektrolit almadan çıktım, tükenen depolar artık alarm veriyordu. Attığım her adım artık eziyete dönmüştü. Tek bir amacım vardı artık bu turu 1 saat içerisinde tamamlayıp 28 tur 187.5 K ile macerayı sonlandırmak. Yolda antrenörümü aradım ve artık devam edemeyeceğimi ve yarışı bırakacağımı söyledim. Devam etmem için çok ısrar etti ama mental ve fiziksel olarak kafamda yarışı çoktan bitirmiştim. Son bir gayret ile 58 Dk gibi sürede turu tamamladım.  Beni yarışın başından beri bıkmadan usanmadan bekleyen eşim Özler Doğan karşıladı. Devam etmem için o da çok ısrar etti ama ben yarışı kafamda çoktan bitirmiştim. Sandalyeye oturdum ve belki de en zor karar olan yarışı terk kararımı Caner Odabaşoğlu’na söyledim.

28 saat süren mücadele 187.5 K mesafe 4309 Metre yükseklik kazanımı ile bitmişti. Kampette uzanırken 30. Tur sonun Gürhan Akdağ zaferini ilan etmişti. Sonuna kadar hak edilmiş bir zaferdi onun zaferi. Baştan sona çizgisini hiç bozmadan kararlılıkla ilerledi.

Yarış boyunca;

Alt giyim olarak Salomon S/lab Ultra 3  ayakkabı, compressport çorap, nike pro short / tayt  kullandım ve hiç değiştirmedim.

Üst  giyim olarak gündüz tişört (4 adet) ve decathlon koşu yeleği, gece uzun kollu içlik (2 adet) üstüne decathlon rüzgarlık kullandım.

Gün doğumu ile birlikte elektrolit dengesini kurabilseydim her şey farklı mı olurdu bilinmez ama benim için unutulmayacak bir yarış oldu. Çok güzel dostluklar kurdum, müthiş anılar ile ayrıldım yarış alanından. Seneye tecrübe kazanmış olarak yeniden start noktasında olabilmek dileğiyle.

TEŞEKKÜRLER

  • Yarışta emeği geçen bütün Caner Odabaşoğlu ve Macera Akademisi ekibine,
  • Bu yola çıktığım ilk günden bu yana desteğini hiç esirgemeyen ve yarış boyunca aralıksız destek sağlayan canım eşim Özler Doğan’a,
  • Antrenman desteği, yarış stratejilerinden dolayı antrenörüm İlker Yıldırım‘a,
  • Gerek parkurda, gerek ise CP alanında sürekli destek veren Bike Geçkinli ve TEAM RUNBO‘ya,
  • BiKosuAdana, Alfa İdman ve Ankyra Spor Klübü’ne destekleri için
  • Farm Olea’ya ev sahipliği için

3. Farmolea Backyard Ultra’da neler yaşandı?
19 kişi start aldı.
7 kişi 24 saate ulaştı, adını At Large listesine yazdırdı.
Gürhan Akdağ – 30 tur (finisher)
Sergei Terentev -29 tur
Necip Yılmaz – 29 tur
Alper Dalkılıç – 28 tur
Eyüp Kutluhan Doğan – 28 tur
Ahmet Şahinöz -26 tur
Savaş Lütfi Kara -24 tur

28. tura 5 kişi çıktı ve zamanında döndü. Kutluhan devam edemeyeceğini söyledi ve dinlenmeye çekildi. 4 kişi 29. tura start aldı. 29. start için geri sayım yapılırken Sergei, Caner Odabaşoğlu’na telefonundan dönüş otobüs biletini gösterince, Mersin’e geri dönebilmesi için bu turun son olduğu durumunu anlatmaya çalışarak, Sergei en arkadan start aldı. 10 dakika sonra Alper Dalkılıç geri döndü. Alper böylece 28. turda kalmış oldu.
Yorgunluk artıyor, hava cumartesinden de sıcaktı (20-23C), fakat aslen Sergei hiç durmayacakmış gibi koşmaya devam ediyordu. Sergei, 29. turu tamamlar tamamlamaz otogara gitmesi için 20 dakika içinde dönüş yoluna başlaması gerekiyordu. Sergei yarıştan aniden çekilmişti. Necip ben de bittim deyince birden Gürhan tek kaldı 30. startta. Tek başına çıkıp yine sakince koşup, sakince tamamladı kral. Backyard’ın 3 yıllık tarihi içinde 2. kez, bu sefer biraz daha uzayan bir yarış süresi ile 30 tur/saat ile finisher Gürhan Akdağ oldu.

Yarış daha saatlerce devam edecek diye düşünürken aniden bitiverdi.

Her yıl artan güçlü rekabet ve daha iyi hazırlanarak gelmiş ekipler sayesinde çok renkli geçiyor Backyard’lar. Seneye şimdiden iple çekiliyor. 2024 için Caner Odabaşoğlu’nun bazı sürprizleri var, şimdiden kulağınıza fısıldamış olalım. 😉

Run.Bo Sonuçlar:
Savaş Lütfi Kara – 24 tur
Cem Arıtürk – 10 tur
Ersavaş Güdül – 7 tur
Bike Geçkinli – 7 tur

2022 yılı Backyard yarış raporunu Rikki Lee Roath yazmıştı.

1 comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir