NB Bozcaada Yari Maratonu ve 10K Kosusu

09.05.2015
Start / Finish: Cumhuriyet Meydanı, Bozcaada / Çanakkale

bozcaada_tshirtBizi tanıyan /takip eden sevgili okur çok iyi bilir, Bozcaada 2. evimizdir. Adada çok koşu antrenmanı yapmamıza rağmen, yıllardır NB yarışına katılmayı hiç istememiştik. Sevgili adalı Nurcan ablamız geçen Kasım’da yine bir antrenman dönüşü kahvaltıda konuyu açınca, nedense bu sefer ikna oluverdik. Hakikaten çok iyi bildiğimiz parkurda niye yarışmama konusunda bu kadar ısrar ediyorduk ki? Teslim olduk.

Neden istememiştik bugüne kadar aslında 2 önemli sebebi vardı.

whitebeard1. Yarış takvimi anneler gününün olduğu hafta sonuna denk geliyor olması. Senede 1 gün annelerimiz en azından o gün fazlasıyla şımartılmayı bekliyor. Yarışın ilk kusuru bu –yarış takviminin anneler günü ile çakışması. Ancak bu yıl Pazar sabahı erkenden adayı terk edip, akşam yemeğine anne evlerine yetişince bu sorunu çözdük… 😉 Hediye alma işini de oldu bittiye getirmek zorunda kaldım, ama yine de hepsini sığdırmayı başardım!

2. Adanın kalabalık halini hiç mi hiç sevmiyoruz. Ada kalabalığı kaldıramıyor. Feribot sorun, yemek yemek olay, filan. Bizim adayı sevmemizin nedeni ise sakinliği, popülerliği değil. Zira sırf bu kalabalık ile karşı karşıya gelmemek için yazın adaya gitmişliğimiz de yok. Pişman olacağımızı bile bile gözlerimizi karartıp yarışa kayıt yaptırıp, çıktık yola. Arabayı her zamanki gibi adaya geçirmedik, 1 ay öncesinden de grup yemeğinin yerini rezervasyon yapınca kalabalık ile pek muhatap olmadık, rezil de olmadık… 😉

Parkur :IMG_6288
Bozcaada parkuru epey zorlu bir parkur. 10K’sı, 15K’ya bedel, 21K’si da bir maratona bedeldir.
Ekibimizin çok değerli biricik üyesi Run.bo Erdem’in 21K koşma cesareti elbet tüm Run.bo’culara örnek olacak, ilham verecek nitelikte. (Bu yazıyı yazma işi bana düştü maalesef, Erdem’e verilseydi kimbilir ne güzel hislerle anmış olurdu Bozcaada 21K yarışını…) Ben hayatımda Bozcaada’da hiçbir zaman 21K koşmayı hedeflemiyorum. Net. (Koşana da saygı duyarım, önünde eğilirim ancak kimse beni ikna etmeye çalışmasın, bir gün olur da rakı sofrasında ikna edilmeye çalışılırsam, kayıtlara geçsin diye yazayım buraya… Sakın… Aklı olan 21K koşmaz… 😉
Neyse, ciddiyete geri dönelim. Parkur zor ama, çok iyi biliyorum, her kıvrımını, her yokuşu, her inişini ezbere hem de, gözüm kapalı koşabilirim. Kışın çok iyi antrenman yaptım, parkuru biliyorum, bu yarışa her türlü hazırım. Başlangıç noktası Ada’nın çıkışında, finish noktası ise meydanda. Bu da son birkaç yüz metreyi arnavut kaldırımı olan taş üzerinde depar atarak bitireceğiz demek. Ayak burkulması gibi bir sakatlık olabilir, daha baştan parkurun sonu ile ilgili endişeliyim. (En büyük korkum sakatlık! Sakatlanmak demek sıfırdan baştan başlamak demek! Neyse, dikkat ettim, sakatlık filan olmadı…)kosanbilir

Parkur toplam yukseklik değişikliği : 212m.

Yaris derecem: 57:12 (10K)
Ersavas: 52:28 (10K)
Erdem: 2:18:01 (21K)

Tecrübeler:
• Yarışın start aldığı saat yanlış. Güneş en tepede iken, saat 14:00’te, hem de Mayıs ayında yarış başlamaz. Yanlış. Yanlış. Yanlış! (Sonra da şaşırmayın yarışta ayılan bayılan çok oldu diye…)
• Su istasyonlarının km’leri hatalı bildirilmişti baştan. İlk istasyon söylendiği yerden 1 km önceydi! 5 dönüşündeki doğruydu.
• 21K’cılar sünger olmadığından ve suyun az olduğundan çok şikayetçi oldular. Eeee insaf!
• Organizasyon iyi niyetle ama fazla para harcanmadan yapılıyor. Yine de her yıl aksatılmadan yapılıyor olmasına da eyvallah. Ada ile artık özdeşleşen, herkesin iple çektiği gelenekselleşen bir yarış… Buna da şükür…
• Dar bir yolda gidiş gelişli bir yarış parkuru yanlış. (Koşanların birbirine saygısı zaten yok. Karşımdan gelen birkaç kişiye omuz atmadıysam iyi niyetimden!)
• Bozcaada’da Meydan-Amerikan Çeşmesi-Çayır’dan dönerek 10K’lık gediş gelişi olmayan başka bir parkur çıkarmak mümkün! Ya da Tuzburnu’ya inmeden sağdan sapan yol üzerinden ring yapılabilir! 11-12K olacak ise, olsun!
• Ada’da yarış süresince trafiğin tamamen durması lazım! Bu doğru anlatılırsa, Ada halkı zaten yarışı sahipleniyor, sorun olmaz. O hafta sonu adada konaklayacak yer kalmadığı için yarış dışında geleni zaten pek olmuyor…
• Benim başıma gelen kötü bir tecrübeyi paylaşmak isterim : ambulans altında eziliyordum! Sevgili organizatörler, yarışçılar kulağında müzik ile koşabilirler, arkadan gelen birşeyi duymak mümkün olmayabilir! Yol zaten dar! Kaza yaşanmadıysa net söyleyeyim tesadüftür!
IMG_6248Özet:
Keşke her yarıştığımız parkurda önceden antrenman yapma fırsatımız olsa. Bozcaada koşusu kolay bir parkur değil, ama parkuru iyi bilmenin avantajını da kullandım. Nefesimi, enerjimi çok iyi ayarlayabildim. Bayanlarda 48. olduysam buna borçluyum. Yaş grubumda 10 sn ile kürsüyü kaçırdım. Seneye hedefim o kürsüde olmak! Tşkler sevgili Ada’m, benim için harika bir yarış oldu… Seneye yine görüşeceğiz. O zamana kadar Ada parkurlarında antrenman yapmaya devam! Koş Bike kooooş!

Bike Geçkinli