Cappadocia Ultra-Trail Parkur İncelemesi

Giriş:

Yılın heyecanla beklenen yarışına 1 hafta kaldı. Bu yıl ekipçe 4. kez katılıyoruz Cappadocia Ultra-Trail organizasyonuna. Daha önce yazıp çizdik, dilimiz döndüğünce ifade etmeye çalıştık. Parkurla ilgili en azından başında bize anlatılmayan, bilinmeyenleri yaşadıkça kaleme aldık, dile getirdik. Yarış raporlarımızda neler vardı? 3 ayrı parkur için 3 farklı, hesaplanmayanlarla dolu senaryo fakat neyse ki hepsi mutlu sonla bitiyordu. Mutlaka okuyun, okutun. Kapadokya coğrafyası, şu pace ile bam bam bam giderim hesabı yapılacak bir yer değil. Tecrübe ile öğrendik.

Önceki yarış raporlarımız için:

CST
CMT
CUT

Bugün itibariyle, Cappadocia Ultra Trail’e kayıt yapan koşucu sayısı 2650’ı geçti. Zaten CUT hariç, diğer 2 parkur kontenjanını doldurdu. %55’i de yabancı. 2 yıl önce dile getirmiştik, bu organizasyona kura ile girmek yakındır diye. Artık çok daha yakın…

Bu yıl bu kadar yoğun katılım olunca, yarış öncesi parkurun teknik incelemesini kaleme alalım dedik. Mustafa Kemal Kukul sağ olsun çalıştı, bize de derleyip paylaşması düştü.


Cappadocia Ultra Trail Parkur İncelemesi

Bu sene ülkemizde altıncısı gerçekleştirilecek olan Salomon Cappadocia Ultra-Trail’in harita üzerinden teknik olarak incelenmesi ile ilgili belki bir çok insanın bildiği sporcu arkadaşların da gözlemlerinden de faydalanarak, CUT parkurunu analiz etmeye çalışacağım.

Parkurlar, 2018 yılında güncellemeye gittiği için, 2018 yılı verileri üzerinden bir değerlendirme ve analiz raporu hazırladım.

SALOMON CAPPADOCIA ULTRA-TRAIL (CUT)
https://cappadociaultratrail.com/tr/etkinlikler/cappadocia-ultra-trail-cut

Toplam uzunluğu 119K olan bu parkurda sporcular 3730 m yükseklik kazanımı sağlayacaklar. Türkiye’de yapılan yarışlar içerisinde 100K üzeri yarışlarda bu sene kendilerine ait olan katılımcı sayısı rekorunu mevcut kayıtlı sporcu sayısı ile geliştirmiş gözüküyorlar. Geçen sene CUT parkurunda 272 kişi start alıp, 201 sporcu yarışı bitirme başarısı göstermiştir. Yarıştan çekilme oranı %26.1’dir. Yarışı tamamlama başarısı gösteren 201 sporcudan 20’si (%10’u) kadın, 181’de erkek sporcu olduğu yarış sonuçlarında görülmektedir.

CUT parkurunda bu yıl 445 sporcu kayıtlı sporcu bulunmaktadır.

HIZ VE TEMPO ARALIĞI

CUT parkurunda 2018 yılında en iyi dereceyi yapan (Andrea MACCHI) sporcunun veri aşağıdaki gibidir.

CUT parkurunda 2018 yılında yarışı bitiren 201 kişiden 100. olan sporcunun istatistikleri aşağıdaki gibidir:

CUT parkurunda 2018 yılında yarışı bitiren en yavaş sporcunun istatistikleri aşağıdaki gibidir:

CUT parkurunu 2018 yılında en iyi derece ile bitiren sporcu, parkuru saatte ortalama 10.63 km hızla ile yarışı koşmuş. 1 kilometreyi ortalama 5.50 dakikada geçtiği ve yarışı 11:12:34 sürede tamamladığı aynı parkuru 100. olarak tamamlayan sporcunun ise saatte 6.12 km hızla koştuğu ve 1 kilometreyi 9.48 dakikada geçtiği 19:27:44 sürede tamamladığı ve yarışı en son tamamlayan sporcunun parkurda saatte ortalama 4.98 km hızla ve 1 kilometreyi 12.05 dakikada koşarak 23:55:18 sürede yarışı tamamladığı görülmektedir. Yarışı en başarılı tamamlayan Türk sporcu 13:09:09 süre ile 9. olmayı başaran Samet KONU’dur. Yarışı 2018 senesinde bitirme başarısı gösteren kadın sporcular arasında tek Türk kadın sporcu bulunmaktadır. Emine SARISOY DIMITRIADIS yarışı genelde 116., kadınlarda 12. ve kendi yaş grubunda 7. olarak 20.15.20’lik derece ile tamamlamıştır.

CUT yarışını bitirmek isteyen sporcular için zaman sınırı çok iyi ayarlanmıştır. İstatistiksel olarak incelendiğinde saatte ortalama 5 km hız yapan sporcunun yarışı rahat bir şekilde bitirmesinin ön görüldüğü, yapılan gözlemler ve istatistiksel veriler ışığında görülmektedir.

EĞİM GRAFİĞİ VE ANALİZİ

Yarışın eğim (yükseklik) grafiği incelendiğinde parkurda yoğun tırmanış olduğu düşünülebilir. Ancak bu parkurda ortalama eğim %4’dür ve Ultra-Trail World Tour kapsamındaki yarışlar arasında en az eğim ortalamasına sahip olan yarışlardan biridir. Ortalama eğimin düşük olması, çok da zor olmayan bir yarış olduğunu düşündürtse de, yer yer kumlu (hatta tozlu), sert volkanik zemin ile gece ile gündüz arasındaki yüksek ısı farkları, yağmur yağdığında bambaşka bir zemine dönüşen parkur koşuculara bol sürprizli senaryolar sunabiliyor. Özellikle Damsa’dan sonra işler hiç planladığınız gibi gitmeyebilir. Fiziksel ve/veya mide problemlerinize ek olarak nefes darlığı çekebilir, tozlu zeminle mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

 İSTASYON ANALİZİ

CUT yarışında 119 km’lik parkurda 10 adet sporcu destek noktası bulunmaktadır. Ortalama 11 km’de bir sporcu destek noktası bulunmaktadır.

Sporcu destek noktaları arasında en uzak mesafe, 16.6 km ile ilk destek noktası olan İbrahimpaşa istasyonu ile ikinci sporcu destek noktası olan Uçhisar arasıdır. Sporcu destek istasyonları arasındaki en kısa mesafe ise parkurun Çavuşin ile Akdağ sporcu destek istasyonları arasındaki 6.5 km’dir. En fazla yükseklik kazanımı, yarışın İbrahimpaşa ile Uçhisar istasyonları arasındaki 16.6 kilometrelik etabında +533m yükseklik kazanımı ile gerçekleşecektir. Etabın bu kısmında sporcular hem ortalama eğimin üstünde bir eğim ile hem de ortalamanın üzerindeki istasyon aralığını koşacaklardır. Bu kısımda, sporcuların İbrahimpaşa istasyonunda su ve besin ihtiyaçlarını iyi bir şekilde karşılamaları önerilir.

(Bu yıl duyduk ki, İbrahimpaşa istasyonu 400m ileriye taşınıyor.)

Organizasyon şirketinin istasyonlarda hangi besinlerle sporcu arkadaşlar destekleyeceğini, hangi  istasyonlarda sağlık hizmeti vereceği, drop bag istasyonu ve diğer insani ihtiyaçlara yönelik nelerin bulunduğunun açıklaması internet sitesinde detaylı şekilde yer almaktadır. Sporcu arkadaşların bu tabloları inceleyip ihtiyaçlarına göre eksiklerini çantalarında taşımaları ve bunlara yönelik yarışa gelmeden beslenme planlaması yapmaları gerekmektedir.  

Sağlıklı ve Başarılı bir yarış geçirmeniz dileğiyle…

Yazan: Mustafa Kemal Kukul