Tahtalı Run to Sky 2018

Tahtalı Run to Sky’da Gönüllü Olmak
19 Mayıs 2018
Gönüllü Run.Bo: Bike

Giriş
Hoppalaaa! Şimdi bir gönüllü raporu yazmak nereden çıktı? İlk gönüllü raporumu hayatımda hiç ultra / orta mesafe patika koşu tecrübesi elde etmeden yazmıştım. Yıl 2015 imiş. Kaçkar Ultra’nın ilk yılında, Ersavaş ile birlikte, biz henüz Kaçkar’ı koşabilecek kadar tecrübeli değildik, maksat iyi bildiğimiz bir coğrafyada yarışacak Run.Bo’lara destek olmak, hem de bölgenin operasyonel güçlüğünü çok iyi bildiğimiz ve organizasyonun yaşayabileceği zorlukları kestirebildiğimiz için gönüllü çalışarak katkıda bulunmak istemiştik. Bizim için eşsiz bir tecrübeydi. Tabii sonrasında raporunu da yazmıştım.

Kaçkar Ultra Gönüllü raporunu okumak isteyenler aşağıdaki linke göz atabilir.
https://teamrunbo.com/2015/06/30/kackar-ultratrail-2015-gonullu/

Aradan 3 yıl geçmiş fakat gönüllülük konusunda patika koşu camiası pek yol kat etmemiş. Bunu idrak etmeme fırsat verdi Tahtalı Run to Sky’da gönüllü olarak çalışmam. Hem patika koşucuları arasından gönüllü adaylarının artması konusunda en azından akıllara biraz tohum ekmek hem de organizatörlere birkaç önemli bulduğum notu iletmek amacıyla başka bir gönüllü raporu ile yıllar sonra yine karşınızdayım… Ayrıca, gözlemlerimle ihtiyaç olduğunu hissettiğim, bölgeye ve yarışa dair bazı pratik bilgileri de ekledim.

Gönüllü olmak? Koşmak varken niye gönüllü çalışayım?

Sevgili dostlarım sağolsunlar, bu sefer koşmadığımı duyduklarında küçük bir şok yaşadılar. Neden Çıralı’ya kadar zahmet edip geldiğimi fakat koşmadığımı defalarca açıklamak zorunda kaldım.

Öncelikle, bu şaşkınlığı ortadan kaldıralım. Tahtalı Run to Sky benim her yıl mutlaka koşmak istediğim bir yarış. Çok karakteristik, zorlu, teknik. Bunu kenara yazalım. Hatta bu yıl limitlerimi zorlayıp 60K’yı denemek isterdim. Fakat 1 hafta sonrasında hedef yarışım Maxi Race, Fransa Annecy’de zorlu bir 42K maraton parkurunu koşacağım. Bu sebeple Tahtalı’ya kayıt olmadım. Lakin bu güzel organizasyonun yine de içinde olmak, gönüllü çalışarak mümkündü! Hem Likya Yolu’nun taşlı single trek patikalarında Maxi Race için son antrenmanlarımdan birini yapardım, hem sevdiğim dostları görür ekip arkadaşlarıma destek olur hem de organizasyonda çalışmak gibi eşsiz 3 işi birden yapabilirdim!

Yaptım! Oldu!

Bir organizasyonda gönüllü olarak çalışmak hele de daha işin başında olan koşucular için oldukça değerli bir tecrübe. Normalde herhangi bir yarışta elit atletleri (aslında neredeyse tüm atletleri) görme şansınız start dışında pek olmuyor. Nasıl hareket eder, batonlarını nasıl kullanır, ne yer ne içer, zorluklarla nasıl mücadele eder, ruh hali nasıldır vs. ? Kontrol noktaları hepsini yaşayıp görebileceğiniz, çok değerli tecrübeler biriktireceğiniz noktalardır. Üstelik yardım ihtiyacı olana destek olduğunuzda normalde önemsiz minik şeyler olarak gördüğünüz konular o an nasıl değerli oluyor, bu duyguların verdiği haz ise olağanüstü, yaşamak lazım… Çoğu kez gülümsemeniz, “çok iyisin” demeniz ya da halinden anlayıp onu anlamanız, tokalaşmanız bile pırlanta değerinde…

Evet, koşmak nispeten bencil bir spor. Bireysel yapılan bir mücadelede bu gayet normal. Kontrol noktaları ise bir ekibin birlikte çalışmasının sonucu olarak ortaya çıkan, koşuculara destek noktaları olması sebebiyle gönüllü çalışmak, takım sporu gibi görülmesi gereken bir yerde! Hem koşucunun halinden anlayacaksın hem de gönüllü örgütlenmesi ile işin üstesinden geleceksin!

Şimdi gelelim bazı ana başlıklar altında yaşadıklarımdan yola çıkarak paylaşacağım notlara..

Gönüllü Adaylarına notlar:
• Cep telefonunuz hep üzerinizde olsun. Bu konunun önemini baştan düşünemedim. Üzerimdeki kıyafetlerde telefonun sığabileceği bir cep yoktu, telefonu da çantaya attım. Fakat organizatörün size ulaşması gerekebilir, telefon sürekli olarak üzerinizde olsun!
• Pratik olun. Hızlı düşünün, hızlı aksiyon alın. Bazı sürprizler illa ki yaşayacaksınız, hemen çözün ve sorunu baştan yönetin.
• Öncelikle kendi motivasyonunuz iyi olsun. Çalışmak için gelin. Oturmak için değil.
• Asla uykusuz ve yorgun olarak CP’de çalışmayın! Bu iş en az koşmak kadar yorucu! Taşıyacağınız koliler olduğunu, sürekli ayakta duracağınızı da bilin, koşturmak, koşucuları alkışlamak, yüreklendirmek, sularını doldurmak, masadaki eksiklikleri görüp hemen tedarik etmek, en önemlisi koşuculara enerji vermek için ordayız. Öncelikle bizim enerjimiz yerli yerinde olmalı.
• Ekibi iyi organize edin, birbirinizi bilgilendirin.
• Kalan malzemeleri eksiksiz olarak ve temizleyerek toparlayın. Kolileri kullanım şekline göre organize edin. Örnek sağlık kutusu ile krakerleri aynı koli içine atmayın. Bu eşyalara başka bir CP’de hemen ihtiyaç olabilir.
• Alanı bulduğunuzdan daha temiz bırakın. Bizler öncelikle doğa severiz, önce bizler rol modeli olmalıyız. Bu sebeple mıntıka temizliğine çok önem verdim. İşimiz bitince koşu ile ilgili tüm organik olan veya olmayan çöpleri topladık. Ayrıca bölgede daha önce atılan diğer çöpleri ve sigara izmaritlerini de olabildiğince toplamaya çalıştık.
• WC ihtiyacı. Başıma en son 10 yıl önce gelen şey geldi. Yarış sabahı, tam da kontrol masasında durup dururken ishal oldum! Bağırsaklarım dışarı fırladı sanki! Yanımızda ani olabilecek WC ihtiyacı için yeterli miktarda tuvalet kağıdı olmasını da bu tecrübe sonunda tavsiye ederim! Bir de mini bir ilaç çantası olursa iyi olurmuş!
• Kılık kıyafetinizi yedekleyin. Uzun görev sürelerinde iklim değişebilir. Bir çantanız olsun. İçinde yedek kıyafetler ve olası hava değişikliğinde kullanabileceğiniz malzemeler olsun. Unutmayın, doğadasınız!

 

Organizasyon sahiplerine notlar:
• Yarış direktörleri her masa için check listesi oluşturmalı. Her masanın liderine teslim etmeli. CP’de bulunacak malzemeler, bir sonraki CP’ye ne kadar uzaklıkta olduğu gibi, varsa cut off süresi, eğim bilgisi gibi basit yarış bilgiler de yer almalı.
• Koli bandı CP malzemeleri içinde olsun. Patlayan çantalar, suluklar oldu, belki bir mecburiyet değil ama destek anlamında güzellikler yaratabilir.
• Bıçak ve makas –olmazsa olmaz malzemeler. Her CP’ye ayrılan koliye ilk bu iki malzeme girmeli.
• Parkur için yol işaretlemesi yaparken çip okuyucusunun konumlandırılacağı yer de işaretlenmeli.
• Hava şartlarından korunmak. CP’miz yaklaşık 5 saat açık kaldı. Bu süre içinde biz ilk CP olmamız sebebiyle (ve Ulupınar’ın şifalı suları içinde olmak gibi bir şansımız vardı) en az güneşe mazur kalan gruptuk. Yine de hava ısındıkça ekibin yorgunluğu üzerine de çöktü, enerji gittikçe azaldı. CP malzemeleri arasına pratik tentelerden biri de eklense iyi olur.
• Mıntıka temizliği için CP malzemeleri için de en az 5 çift eldiven de bulunmalı.

İşaretlemeler:

Bu yıl nedense çok kişi parkuru kaçırdı. Caner Odabaşoğlu hatırlatınca, İznik’te yapılan bir uygulama olarak, acaba bu parkurları yarış koşulmadan önce gönüllü birkaç koşucu tarafından koşularak son kontrol yapılsa daha mı iyi olurdu? Ben de Maden Koyuna girdiğimde, işaretlemeleri 2 yerde kaçırdım, ki daha önce bu parkurdan 2 kez geçmişliğim vardı.. Benim hatamdı, aşırı sıcaktı fakat, kafamı yerden kaldıramadım… Daha önce bu parkurda Likya Yolu işaretlerini takip ederek yolu şaşırmışlığım bile yoktu halbuki..

20180518_141915Ulupınar CP aynı zamanda Chimera Run’cılar için yol ayrımı idi, fakat yönlendirmeyi sözel yaptığımız için çok tedirgin olduk. Aynı anda tüm parkurun koşucuları CP’ye geliyor, CP’ye girmeden onları uyarsak bile CP’den çıkarken unutuyorlar (CP’ye koşucular girmeden önce karşılamak ve alkışlamak için biz gönüllüler ön saflarda durmaya çalıştık), bizler CP sonrası için birini tekrar son kontrol için sabit olarak konumlandıramadık. Ayrıca Chimera Run parkuruna yanlışlıkla yönelenleri yukarıya dönmeleri konusunda ikna etmeye çalışmak kolay değildi. O kafayla şaka yaptığımızı zannettiler. Hem bizim hem koşucular için yönetmesi kolay olmadı. Gelecekteki sene, mutlaka aynı rotada başlayan fakat farklı parkurları koşanların yol ayrımında net yazılı bir işaret olmalıdır. Chimera Run buradan, diğer koşucular şuradan gibi. İstanbul maratonunda maraton koşucularını diğerlerinden ayıran tabela gibi.)

Koşuculara notlar:
• Koşu sırasında nasıl beslenilir konularını lütfen öğrenin. CP’de 1 tabak muz yiyip, 4 bardak kola içmeyin! (Gerçekten yaşanmış örneklerdir!)
• Ultra yarışların CP’lerine şehir maratonu yarışıymış gibi bir beklentiyle girmeyin. Kendinizi en iyi siz biliyorsunuz, yanınıza her zaman yeterli miktarda yiyecek alın. Bir CP’nin olmazsa olmazı su ihtiyacının giderilmesidir. Eğer yarış organizasyonu sizleri bilgilendirirken CP’de olacakların listesini veriyorsa bu malzemeler o CP’de her daim olmalıdır. Bu konuda sanırım hem fikiriz. Fakat bunun dışında öncelikle kendi kendimize yetecek şekilde yola çıkmalıyız. Yolda sürpriz durumlar her zaman olabilir, nitekim doğadayız, her koşulda kendimize yetecek kadar yiyecek malzemesi taşımamızın önemli olduğunu düşünüyorum. CP’ye çilingir sofrası beklentisiyle yaklaşan koşucu sayımız azımsanmayacak kadar çokmuş!

 

• WC beklentisi. Bir kadın koşucu yanıma geldi. “Eeee peki CP’de tuvalet yok mu” deyiverdi! Doğadayız dostlar, bize her yer WC!
• Gönüllü çalışanlar sizlerin ihtiyaçlarına cevap vermek için canla başla çalışıyorlar. Fakat ellerinde olmayan, kontrol edemedikleri gelişmeler oluşmuş olabilir, lütfen fırça atmayınız, hesap sormayınız… Not. Bize söylenenleri zaten üstümüze alınmadık.. 😉
Son Söz:
Söz konusu gönüllülük olunca, hangi alanda olursa olsun, genellikle oldukça sıkıntılı bir konu. Bu yazı ile bu yaraya biraz olsun parmak basmaya, gördüğüm eksiklikleri alt alta getirmeye çalıştım. Gelecekte organizasyonlardaki gönüllü bulma sıkıntısını biraz olsun azaltmayı başarabilirsem, ne mutlu bana! Gönüllü çalışmak, 1 yıl aradan sonra harika bir Çıralı tatili yapmama vesile de oldu! Seneye elbet görüşmek üzere sevgili Tahtalı zirvesi!

Tahtalı Run to Sky Organizasyonu için bazı pratik bilgiler:

Ulaşım:

 

Antalya’ya sıklıkla ve Avrupa şehirleri dahil direkt uçuşla kolaylıkla ve ucuza uçmak mümkün. Önemli bir avantaj. Uçak biletimi son dakika almama rağmen gidiş dönüş THY ile 100TL (bugünün kuru ile 20€ altında!) bir ücret ödedim.
Antalya havaalanına vardıktan sonra Çıralı’ya kadar toplu taşıma ile 3.5-4 saat arasında sürüyor..:
1. Havaş ya da otobüs ile otogar (Ücret 12TL Havaş ile)
2. Otogar, İlçeler Otogardan Kaş – Finike’ye giden araçlara binip (Çiçek Tur ya da Batı Akdeniz ile) Çıralı sapaktan inip (Ücret 15TL)
3. Çıralı sapaktan da Çıralı merkeze de 7km için dolmuş ya da otostop şekliyle varılıyor. (Ücret 7TL.)
Çıralı sapaktan dolmuş saatleri: 08:30, 09:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30 (bu saatler dışında otostop yapmanız kaçınılmaz 😉
En güzeli ortak birkaç kişi birleşip Antalya havaalanından araç kiralamak.

Konaklama:

Çıralı aşırı keyifli bir yer. Yarış yapılmadan önce de sıklıkla ve severek her yıl gittiğim, limon ağaçları altında hamaklarında pineklediğim cennet bir yer. Her çeşit fiyata konaklama bulmak mümkün. Bu yıl double oda fiyatları 150TL ile 500TL arasında değişiyordu. Sahile yakın olan ve butik bungalowlar daha pahalı olmak kaydıyla. Bu yıl 19 Mayıs’ın ramazana denk gelmesi sebebiyle yerli turist te olmayınca, çoğu yer sezonu açmamıştı bile..
Biz Sahil pansiyonda kaldık. Lokasyon olarak fuar alanı ve startın hemen önünde (Barış Pansiyonla birlikte yanyanalar) sebebiyle bu tercihte bulunduk. Çadırcı tayfanın özellikle sevdiği ekonomik bir tercih. (Fakat titiz ve temizliği ön planda tutanları pek mutlu etmeyebilir.) Buraya bir 100 metre uzaklıkta da Güneş, Oleander, Akgün otel/pansiyonlar da bulunuyor. Onlar da 175-180TL bandında idi.
Bölgeyi bilmeyenlere önemli uyarı! Eğer aracınız yoksa haritadaki yakınlığına aldanıp Olimpos’ta konaklamayın! Çıralı, merkeziniz olsun.
Sahil Bungalow Camping tel. 0.532 597-56 58, 0.242 825 70 91
Double bungalow oda + kahvaltı fiyatı 150TL. (Hoş kahvaltı ile bir alakamız olamadı,olsun 😉 Söylenene göre koşuculara özel erken kahvaltı çıkartmışlar. Ben gönüllü olarak koşuculardan daha erken pansiyonu terk ettiğim için kahvaltıya yetişemedim. Ama sonra sağolsun Polat Dede, Ulupınar muhtarı ile birlikte bize kallavi bir kahvaltı ısmarladı, aşırı iyiydi…

Yemek:

Karavandaki köfteci amca şahane! Bir de üstelik bu yıl ayranlı menü yapmış! Kokoreç ilave etmiş. 12TL’ye karın doyurmak mümkün. Geçen yıl tüm öğle ve akşam yemeklerimizi burada yiyip, saatlerce zaman geçirmiştik. Son müşteriye kadar da mekanı açık tutuyor. Çok tavsiye.
Diğer lokasyonumuz da Yörük. Pidesinden, ev yemeklerine her türlü yemek bulmak mümkün. Bu yıl çok para kazandırdığımız için biz koşucuları çok sevdiler… Seneye özel indirim bekleriz… 😉

Yeni:

İpek Pastanesi bu yıl sezonu açmayınca, Çıralı girişindeki yeni açılan dondurmacıyı deneme fırsatımız oldu. Meğer meşhur Kemer’deki yılların Santana’sının dondurmasıymış! Gençliğimden beri bildiğim bir tad! İncirli dondurması pek şahane!

Keşifler:
Dikkat Likya Yolları’nın üzerindesiniz. Koşmayanlara, bir gönüllü ya da refakatçi için yapılacak çok şey var! Ben Maden Koyu tarafına gidip geldim mesela. Toplam 11K’lik parkur oldu. Yanartaş – Ulupınar parkurunu yürümek (yarış dışında da bu parkur kırmızı beyaz olarak işaretlidir) ve sonrasında Ulupınar’da alabalık ile kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ya da zoru sevenlere Musa Dağı – Adrasan – Gelidonya Feneri!ne kadar olan uzun parkuru yürümelerini öneririm.

Çevresel Sorunlar!
Etrafta kuş uçmaz kervan geçmez yerlere kurulan balık çiftliklerinin yarattığı kirlilik korkunç boyutta! Ayrıca gemilerden atılan çöplerin nasıl sahile vurduğunu lütfen bizzat gidip Maden Koyu’nda gidip görün! Her yer plastik!
Çıralı sahilinde sözüm ona sahip çıktığımız ekolojik değerler ve kaplumbağalar için yapılan bilgilendirmeler değerli. Fakat artık çevre kirliliği konusunda çanların çoktan çaldığını tekrar tekrar altını çizmem gerek! Denizimiz ve koylarımız aşırı kirli!

Teşekkür ve gelecekle ilgili temenniler:
Polat, Zeyno ve Savaş şahanesiniz. Her yıl büyüyen bir organizasyonu tek başınıza sırtlanıp, yapmak hiç kolay değil. Bence her yıl daha iyiye gidiyor. Antalya’da çok sağlam ve zorlu parkuru ile Avrupa parkurlarıyla yarışacak 2 önemli yarışımız var. Alanya Ultra ve Tahtalı Run to Sky. Bu yarışların gittikçe uluslararası yarışlar kimliğine bürünmesi çok yakışıklı olur.

 

Hatırlayalım:
2017 yarış raporlarımız için:
https://teamrunbo.com/2017/05/28/tahtali-berg-sky-ultra-sky/
https://teamrunbo.com/2017/05/28/tahtali-run-to-sky-2017/
2016 yarış raporu için:
https://teamrunbo.com/2016/05/31/tahtali-run-to-sky-2016/

IMG-20180520-WA0043

 

Run.Bo Sonuçlar:
Tahtalı Run to Sky 27K
Aylin: 05:43:05 (Overall: 31/140, Gender 5/35, Cat:2)
Mehmet 06:04:12 (Overall: 44/140, Gender 35/105, Cat:18)